Activiteiten organiseren in tijden van corona

print

Op woensdag 3 juni kondigde de Veiligheidsraad een reeks versoepelingen aan die vanaf maandag 8 juni gelden. Ook voor Liberale Vrouwen was er goed nieuws, want na 3 lange maanden zonder perspectief kunnen we gefaseerd heropstarten!

Hieronder leggen we je uit wat mag en hoe je jouw activiteiten op een veilige manier organiseert.

Een belangrijk verschil met de voorgaande versoepelingen van de Veiligheidsraad is dat de coronalogica omgedraaid wordt: “alles mag, behalve wat niet mag” is de nieuwe regel. Opgelet, binnen de ruime cultuursector verloopt de heropstart in 3 fases waarin duidelijk afgebakend wordt wat sowieso mag. 

Vanaf maandag 8 juni mag het volgende:

 • Alle culturele activiteiten zonder publiek mogen terug doorgaan. 
 • Maximum 20 deelnemers per activiteit. 
 • Voor alles geldt: activiteiten mogen alleen als ze volgens de veiligheidsregels van de sectorgids georganiseerd kunnen worden. 
 • De anderhalvemeterregel blijft gelden voor alle activiteiten in de vrije tijd. 

Bron: https://www.defederatie.org/informatie-tijdloos/de-heropstart-na-corona-wat-mag-en-onder-welke-voorwaarden

Verdere versoepelingen zijn gepland vanaf woensdag 1 juli en zaterdag 1 augustus. Als deze fases effectief afgekondigd worden, zullen we hierover communiceren. 

Leden en vrijwilligers van Liberale Vrouwen worden niet als publiek beschouwd door de veiligheidsraad. Er kunnen dus activiteiten georganiseerd worden door de lokale afdelingen. Opgelet, maximum 20 deelnemers per activiteit. 

Niet-leden kunnen we nog niet welkom heten op onze activiteiten. 

Hier kan je de volledige ‘coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan’ downloaden. Lees deze grondig vooraleer je een activiteit organiseert.

Concreet vragen we je 9 vuistregels in acht te nemen bij het organiseren van activiteiten: 

 1. Stel jezelf vragen met betrekking tot de deelnemers, locatie, activiteit en verplaatsing. Kan je de veiligheidsregels navolgen en de omgeving zo veilig mogelijk maken? 

 2. Stel per activiteit een lijst met veiligheidsregels op en noteer deze in een document dat de organisatoren bij zich hebben tijdens de activiteit. 

 3. Communiceer voor en tijdens de activiteit welke veiligheidsregels genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Reageer onmiddellijk wanneer deelnemers zich er niet aan houden. 

 4. Organiseer bij voorkeur activiteiten in de open lucht. Lukt dit niet, zorg voor grote ruimtes, zodat de anderhalvemeterregel mogelijk blijft. Ontsmet alle contactoppervlakken en gedeelde gebruiksvoorwerpen. 

 5. Organiseer activiteiten bij jou in de buurt, zodat mensen zich niet of nauwelijks moeten verplaatsen. Vermijd verplaatsingen met het openbaar vervoer of de bus.

 6. Beperk activiteiten bij voorkeur tot de leden van de eigen afdeling. 

 7. Vraag indien nodig dat deelnemers zelf een mondmasker en/of handschoenen meenemen, maar voorzie als organisator enkele mondmaskers in reserve voor als deelnemers deze vergeten zijn. 

 8. Het is verplicht de inschrijvingen bij te houden. Dit maakt de procedure voor contact tracing makkelijker. 

 9. Organiseer je een activiteit: verwittig het nationale secretariaat.

Alvast bedankt en veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *