#voorjoulucienne: We gaan soms achteruit

print
Polen doet oproep om abortus te verbieden

We hebben het afgelopen jaar heel wat woede verwoord over het terugdraaien van vrouwenrechten, in casu abortusrechten in de Verenigde Staten na het aantreden van Trump, en ook over de repercussies die dit heeft in de rest van de wereld, in casu Afrika, waar bijvoorbeeld gezondheidsprojecten hun Amerikaanse steun zien wegvallen als ze ‘ook’ een abortusbeleid voeren.
Maar ook in heel wat Europese landen is de toestand verre van rooskleurig, en daar kunnen we niet naar Trump wijzen.


Polen heeft een van de meest strenge abortuswetten binnen Europa. Een zwangerschap afbreken kan eigenlijk alleen als het leven van de moeder risico loopt, de foetus niet normaal is, en ook na verkrachting of incest. Daardoor zijn er dan ook naar schatting 200.000 illegale ingrepen jaarlijks. In 2013 ondertekenden nog 400.000 mensen een petitie om ‘als de foetus niet normaal is’ te schrappen als één van criteria onder dewelke abortus mag. Het werd uiteindelijk in het parlement nipt met één stem verworpen.

De nationaal-conservatieve meerderheidspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) wil de abortuswet NOG verstrengen. Zowel partijleider Jaroslaw Kaczynski als premier Beata Szydlo schaarden zich al in 2016 achter een oproep van de Poolse kerk om een abortus zo moeilijk te maken dat het quasi op een verbod neerkomt. Uit protest kwamen sindsdien duizenden demonstranten op straat op, en lopen er overal in Europa steunacties voor de Poolse vrouwen.
En het is nog straffer: dezelfde partij wil ook overheidssubsidie voor invitro-bevruchting afschaffen en een doktersvoorschrift voor de morning-afterpil opnieuw verplicht stellen.

Oost-Europa toont al jaren een trend naar strengere wetgeving, vaak onder invloed van de lokale kerk. Zo werd in Macedonië de wetgeving na meer dan 40 jaar strenger gemaakt. Vrouwen moeten nu een officiële aanvraag doen voor abortus.Vervolgens moeten ze begeleiding krijgen en bewijzen dat hun partner op de hoogte is van hun beslissing. Ze mogen ook niet binnen het jaar opnieuw een abortus aanvragen.