Ontmoet de nieuwe directeur

print
De Liberale Vrouwen hebben sinds augustus 2017 een nieuwe en jonge directeur. De 28-jarige Lieselotte Thys symboliseert volgens de Raad van Bestuur de verjonging en modernisering binnen de eigen organisatie en bij uitbreiding binnen de hele socioculturele sector, die zich ook voorbereidt op het nieuwe decreet dat minister Gatz in gang trapt. Aangezien het jaarthema van de Liberale Vrouwen net ‘Toekomst’ is, komt dat prima uit!
Lieselotte is de jongste directeur in de geschiedenis van onze organisatie, komt uit Geel, studeerde politieke wetenschappen en management aan de Vrije Universiteit Brussel en was eerder communicatiemedewerker op het kabinet van Antwerps schepen voor onderwijs Claude Marinower.
Hoog tijd om haar wat beter te leren kennen dus!
Ik wou werken voor de Liberale Vrouwen omdat …
… ik liberaal en vrouw ben! Als ambitieuze jonge dame wou ik een gooi doen naar een job waar ik een leidinggevende rol kon opnemen. Daarom besloot ik voor de Liberale Vrouwen te solliciteren. De Raad van Bestuur toonde lef én toekomstvisie door mij aan te stellen, gezien mijn jonge leeftijd. Ik ga de uitdaging dan ook in alle bescheidenheid maar vol goede moed en vertrouwen aan.
Bovendien, met een feministisch, liberaal en kritisch oog naar de wereld rondom je kijken past perfect bij mij. Ik kan via deze functie maatschappelijke acties bedenken, creatieve activiteiten organiseren, de meest interessante mensen ontmoeten en leiding geven aan een team waarvan ik onmiddellijk merkte dat zij de Liberale Vrouwen, zowel de organisatie als haar leden, in hun hart dragen.
Een liberale vrouw is …
… een onvergetelijke vrouw. Een vrouw waarvan u het zal geweten hebben dat u ze ontmoet hebt.
Een liberale vrouw is een vriendin, een levensgenieter en een cultuurliefhebber. Ze is iemand die altijd vooruit wil, wil bijleren, en die anderen mee op die kar wil trekken. Een liberale vrouw is iemand die zichzelf altijd wil blijven heruitvinden, iemand met een optimistische maatschappijvisie en de durf om de dingen in vraag te stellen. Ze heeft een sociaal geëngageerd hart en kijkt met een open blik naar de toekomst.
De Liberale Vrouwen van de toekomst …
… beseffen zelf nog niet hoeveel potentieel ze hebben. Met 110 afdelingen over heel Vlaanderen en maar liefst 10.000 trouwe leden zijn wij een organisatie om rekening mee te houden. De toekomst voorspellen kan ik niet maar ik weet wel wat een sterke organisatie is wanneer ik ze zie. Ons doel moet zijn om een toonaangevende vrouwenbeweging te worden. Wij zijn misschien klein in schaal tegenover anderen, maar des te groter in kwaliteit en ambitie.
Er komen ons natuurlijk wel heel wat uitdagingen tegemoet: een nieuw decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, subsidies die onder druk komen te staan, een niet-meer-van-de-jongsten ledenprofiel, de toenemende digitalisering en vraag naar professionalisering. Maar wij liberale vrouwen gaan uiteraard geen enkele uitdaging uit de weg. Challenge accepted.
Welke plaats hebben de Liberale Vrouwen in de liberale familie …
Ik wil gewoon even iets kwijt: Wij zijn uw schoonmoeder niet. Bekijk ons liever als je zus, je oma, je vrouw, je vriendin, je partner in crime. Er wordt vaak vergeten dat ook wij, weliswaar op onze eigenzinnige feministische manier, het liberale gedachtengoed verspreiden. Als Liberale Vrouwen zijn wij enorm fier om een onderdeel te zijn van de grote blauwe familie. Onze onafhankelijkheid is ons echter wel heilig omdat het ons de vrijheid geeft om met een kritische blik naar de maatschappij te kijken. En laat vrijheid nu net dat hoogste liberale goed zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om bepaalde visies in vraag te stellen en wij zullen het dan ook niet nalaten om dat ook te doen.
Ons hoofddoel is om het liberalisme uit te dragen en te versterken. Samen met onze politieke zusters van Open Vld Vrouwen vragen we aandacht voor de vrouw in beleid en maatschappij. Samen met onze vrienden van het Willemsfonds brengen wij cultuur tot bij u. Samen met Vief zetten we in op digitalisering. Samen met de liberale vakbond vertolken we de liberale stem binnen de Vrouwenraad. Samen met Open en Jong Vld zullen wij tot het bittere einde strijden voor vrijheid en vooruitgang. Allemaal samen streven wij naar vrijheid voor iedereen om te zijn wie je bent, te worden wat je wilt, en dit allemaal vrij van discriminatie.
Wanneer ik even geen liberale vrouw ben …
… sport ik regelmatig. Ik heb jarenlang basketbal gespeeld maar nu loop, zwem en fitness ik voornamelijk. Ik ben een competitiebeest in de eerste plaats maar door te sporten kan ik me ook heerlijk ontspannen. Even het hoofdje leegmaken door je eens goed in het zweet te werken.
… reis ik wanneer ik kan. Dan pak ik mijn rugzak en trek ik mijn neus achterna, solo of met vrienden. Mijn eerste solo backpacking reis naar Jamaica en sindsdien heb ik de reismicrobe serieus te pakken gekregen. Dus dat was de favoriet. Maar Jordanië, Cuba, Tanzania, Zweden, Cambodja, Cuba, Kroatië, Frankrijk, Marokko, … waren stuk voor stuk ook wel unieke ervaringen. Dit jaar ging ik voor de citytrips naar Boekarest en Praag. Op het lijstje staat nog zeker: slapen onder het noorderlicht, zwemmen met wilde dolfijnen en kamperen in de bossen van Canada en Alaska.
… lees ik ongelooflijk graag. Ik heb altijd een boek bij en een goed boek kan het pendelen naar Brussel elke dag wel wat verzachten.
Deze 5 boeken wisten mij te inspireren …
1. De lange weg naar de vrijheid – Nelson Mandela “Ik heb die lange weg naar vrijheid belopen. Ik heb geprobeerd niet te struikelen; ik heb gaandeweg misstappen begaan. Maar ik ben erachter gekomen dat je da de klim van een grote heuvel alleen maar ziet dat er nog vele heuvels te beklimmen zijn.”
2. A Brave New World – Aldous Huxley “I’d rather be myself,” he said. “Myself and nasty. Not somebody else, however jolly.”
3. Wild: From lost to Found on the Pacific Crest Trail – Cheryl Strayed. “I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me.”
4. Een schitterend gesprek – Arthur Japin “Hart en verstand, die combinatie is het hoogste wat een mens kan bereiken.”
5. Madame Bovary – Gustave Flaubert “One’s duty is to feel what is great, cherish the beautiful, and to not accept the conventions of society with the ignominy that it imposes upon us.”
Wat is uw meest typerende eigenschap?
Ik ben een open boek, mijn emotie valt van mij af te lezen en ik beschouw dit als zowel een kracht als een zwakte. Mensen weten onmiddellijk wat ze aan mij hebben maar dus ook vrij snel wanneer iets mij niet aanstaat.
Hoe luidt uw adagium?
“It always seems impossible until it is done” – Nelson Mandela
Ik kan echt niet leven zonder …
Converse All Stars of sneakers in het algemeen, rondkuieren op rommelmarkten om daar de mooiste prullaria op de kop tikken en mensen om graag te zien.
Ik ben volmaakt gelukkig als …
Ik voldoende geslapen heb, veel meer heb ik niet nodig om oprecht gelukkig te zijn.
Mijn favoriete lunchplek in Brussel is …
Dat was ooit “de resto” van de VUB maar sinds ik terug in Brussel werk nu al elk plekje in de buurt van Place St. Catherine waar ik al ben gaan lunchen, met een lichte voorkeur voor Umamido en Baba Bagel. Maar, ik sta open voor suggesties.
Mijn guilty pleasure …
Lays paprika ribbelchips. Onweerstaanbaar.
Mijn grootste angst …
Ik ben redelijk fearless maar even serieus, de torenhoge cijfers rond seksueel geweld (1 op 3 vrouwen wereldwijd krijgen te maken met seksueel geweld) en verkrachting zorgen ervoor dat ik een – blijkbaar perfect rationele – angst heb om hier ooit ook zelf het slachtoffer van te worden.
Ik heb spijt dat …
Dat ik nooit voorzitter geworden ben van de overkoepelende studentenvereniging van de Vrije Universiteit Brussel, het Brussels StudentenGenootschap – geen taal geen vrijheid. Dit was een gemiste kans, en ik heb er uit geleerd dat twijfelen voor niks goed is en dat je de kansen die je krijgt met twee handen moet grijpen.
Wanneer en waar was u het gelukkigst?
Toen ik afgelopen zomer met de TGV terug naar huis aan het sporen was na een solotrektocht van 450km door Frankrijk. Ik was doodop maar trots op mezelf en zat een beetje in een gelukzalige roes. Dit was de start van een nieuw hoofdstuk in mijn leven en voorlopig is het een van mijn favoriete hoofdstukken.
Wat is uw huidige gemoedstoestand?
“Hoe ga ik dit allemaal gecombineerd krijgen?”
U mag een ding aan uzelf veranderen. Wat zou dat zijn?
Mij wat minder aantrekken van de hardheid van de wereld.
Wat is uw dierbaarste bezit?
Mijn klak van de VUB. Deze symboliseert voor mij het moment waarop ik echt 100% mezelf kon beginnen zijn.
Waar zou u willen wonen?
In een mooi loft appartement in de stad, nee in een houten huisje in het bos, nee in een modern huis met grote tuin én zwemvijver, of overal en nergens met alleen de dingen in mijn rugzak. Ach … ik zie wel waar het leven mij brengt.
Wat is uw grootste prestatie?
Mijn aanstelling als jongste directeur van de Liberale Vrouwen kan wel tellen denk ik. Ook mijn lijsttrekkerschap voor Open Vld in Geel is een spannende uitdaging.
Moesten er nog vragen zijn mag je die gerust stellen op één van onze volgende activiteiten of via een reactie op deze post.
Lees hier ons volledige WINTER CONTACTBLAD: https://issuu.com/LiberaleVrouwen/docs/cbwinter2017-2018voorissuu