Onvrijwillige verkrachting kan geen ‘categorie’ zijn!

print
De recente cijfers over seksueel geweld en hoe Belgen erop reageren veroorzaken heel wat ophef in de media. Liefst 40% van de Belgen zou de mening toegedaan zijn dat seks zonder toestemming gerechtvaardigd is.

Onthutsende cijfers, vinden ook de Liberale Vrouwen. “Voor seks moet steeds een duidelijke ‘ja’ gegeven worden, anders is er sprake van verkrachting, altijd, overal en door wie dan ook,” aldus Aviva Dierckx, voorzitter van de Liberale Vrouwen. Geen enkele rechtvaardiging voor seksueel geweld is mogelijk, zoals bijvoorbeeld het dragen van sexy kleding, dronken zijn of onder invloed van drugs, het vrijwillig meegaan naar huis of niet duidelijk ‘neen’ zeggen. Begrip voor verkrachting mag er nooit zijn!

De Liberale Vrouwen huiveren dan ook bij het voorstel om naar analogie met ‘onvrijwillige doodslag’ ook ‘onvrijwillige verkrachting’ op te nemen in de strafwet, zoals voorgesteld door de expert seksueel strafrecht, Liesbet Stevens. Alsof verkrachting ooit onvrijwillig kan zijn, dus buiten de wil om van de dader. Seksueel geweld is nooit, maar dan ook nooit goed te praten, om welke reden dan ook.

Eens te meer blijkt dat een mentaliteitsverandering broodnodig is, ook bij vrouwen. De Liberale Vrouwen vragen met betrekking tot deze problematiek dan ook een coherent en geïntegreerd beleid van de overheid, in overleg met alle partners, en een sensibiliseringscampagne, zodat slachtoffers niet met de vinger gewezen worden.
“Een term en differentiëring als ‘onvrijwillige’ verkrachting willen lanceren, is een belediging voor alle slachtoffers,” besluit voorzitter Aviva Dierckx


Sociaal-Culturele Liberale Vrouwen vzw
Contactpersoon : mevrouw Pascale De Visscher
Melsensstraat 34– 1000 Brussel
Tel. : 02/280 37 47
Mail : info@liberalevrouwen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *